Pide, ovale platte broden met verschillende toppings, is een populair en gezond “fastfood” in Turkije. Er zijn pide-winkels genaamd Pideci die alleen deze platte broden bakken en ze de hele dag serveren. Pide wordt gemaakt met een breed scala aan toppings van groenten of met vlees zoals sucuk (Turkse pittige worst) en pastirma, Turks gedroogd gezouten rundvlees.

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 1 kopje warm water
  • 2 ¼ theelepel instant droge gist
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 2 ¼ kopjes (300 g) bloem voor alle doeleinden
  • 1 theelepel zeezout of koosjer zout
  • 3 eetlepels olijfolie, verdeeld + meer om te besprenkelen

Voor de topping:

  • 2 eetlepels olijfolie, verdeeld
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 8 ons cremini of witte champignons
  • 1 grote rode paprika, ontpit, in vieren gesneden en in dunne plakjes gesneden
  • 5 oz spinazieblaadjes, gewassen en gedroogd
  • ¾ kopje fetakaas, verkruimeld
  • 1 theelepel aleppo peper
  • Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

Voor de eierwas:

  • 1 losgeklopt ei
  • 1 eetlepel olijfolie om de pide te bestrijken

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor en bereid de bakplaten voor: Verwarm de oven voor op 400 ° F en bekleed twee bakplaten met bakpapier.

Bloei de gist: verwarm het water tot tussen 90 ° -110 ° F. Het moet gewoon een beetje warm aanvoelen, maar niet heet. Meng in een kleine kom de instant gist, suiker en warm water. Meng voorzichtig met een lepel en zet 5 tot 8 minuten opzij, tot het mengsel schuimig is.

Combineer de bloem en het zout: combineer de bloem en het zout in een grote mengkom. Maak een kuiltje in het midden en giet er 2 eetlepels olijfolie en het gistmengsel in. Gebruik een houten lepel of rubberen spatel om de bloem vanaf de zijkanten naar binnen te trekken en kneed het mengsel tot een plakkerig, ruig deeg.

Kneed het deeg: leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en kneed het 3-4 minuten tot een glad deeg. Het deeg wordt plakkerig tijdens het kneden, giet de resterende 1 eetlepel olijfolie over het deeg en besprenkel met nog eens 2 eetlepels bloem (of een beetje meer, als het nog nat aanvoelt) om een zacht, glad deeg te vormen .

Laat het deeg rijzen: Sprenkel een beetje olijfolie in een grote kom en verdeel het met je handen. Leg het deeg in de kom, draai het om en dek af met huishoudfolie of plasticfolie. Laat het 1 uur op een warme plaats staan tot het in volume verdubbeld is.

Maak de topping: Voor de topping; Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote, zware pan en roer de uien, knoflook, gesneden paprika en champignons erdoor. Bak gedurende 10 minuten op middelhoog vuur, of tot de paprika’s zacht zijn, de champignons zijn geslonken en de uien glazig zijn. Zet het vuur uit en roer de spinazie, verkruimelde fetakaas en aleppo peper erdoor tot alles goed gemengd is. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en laat het mengsel afkoelen.

Vorm het deeg: Zodra het deeg is gerezen, leg je het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en kneed je het 1-2 minuten. Het zal een beetje comprimeren. Vorm er een gladde bal van. Verdeel de bal gelijkmatig in twee stukken en rol elk stuk in een bal. Rek de deegballen op een licht met bloem bestoven oppervlak uit tot 2 ovale vormen van ongeveer 8 x 16 inch. Dit vergt wat geduld, want het deeg zal terug willen stuiteren, maar blijf eraan werken en het zal uitrekken. Je kunt een deegroller gebruiken, of het ovaal deeg tussen je vingers en duimen houden terwijl je langs de buitenrand beweegt en de zwaartekracht laten uitrekken en het deeg naar beneden trekken terwijl je het draait.

Vullen, vouwen en knijpen: Leg 1 ovaal plat brooddeeg op de voorbereide bakplaat. Verdeel de helft van de vulling over het platte brood en laat aan de buitenkant een rand van 2,5 cm over. Vouw de zijkanten naar binnen in de richting van de vulling om als rand te dienen om de vulling intact te houden. Je wilt toch de vulling zien. Knijp het ovale deeg aan elk uiteinde samen om het puntig te maken.

Leg vervolgens het resterende ovaalvormige deeg op een bakplaat en herhaal.

 

Borstel met eierwas en bak: voeg in een kleine kom het ei en 1 eetlepel olijfolie toe. Klop het door elkaar en bestrijk de randen van beide piedia’s met dit mengsel. Bak 23-25 minuten, tot de pides goudbruin en knapperig aan de randen zijn. Snijd in plakjes en dien warm op. Zoals we in Turkije zeggen: “Afiyet Olsun (moge je gezond en gelukkig zijn met dit voedsel).”