Baklava is een zoet dessertgebak gemaakt van laagjes filodeeg (filodeeg) gevuld met gehakte noten en gedrenkt in honing, siroop of melk. Baklava is een oeroud voedingsmiddel dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, maar nu zijn er wereldwijd veel soorten baklava verkrijgbaar!
Ingrediënten voor Turkse Pistache Baklava:
- Voor het filodeeg
- 1/2 ei (klop lichtjes en gebruik de helft)
- 1/4 kopje elk water, melk en plantaardige olie
- 1 tl druivenazijn (optioneel)
- minder dan 2 kopjes bloem
- 1 tl bakpoeder
Voor de lagen:
- 130 gr. boter (gesmolten en schuim bovenop opgevangen)
- 200 gram tot 250 gr. pistachenoten (houd wat grof verwerkt, sommige dunner)
- Ongeveer 200 gr. tarwezetmeel (als je geen maïszetmeel kunt vinden)
- De siroop:
- 2 kopjes suiker
- 1 kopje +1/4 kopje water
- een klein schijfje citroen + 1/2 tl citroensap
Voorbereidende werkzaamheden:
- Om het deeg te maken: voeg in een mengkom de natte ingrediënten toe, meng het voorzichtig en voeg 1+1/2 kopjes bloem en bakpoeder toe en kneed het deeg. Voeg indien nodig meer meel toe. We willen het zachte speelbare deeg. In totaal gebruikte ik bijna 2 kopjes. (We hebben een speciaal meel voor baklava. Het liefst met een hoog eiwitgehalte, maar je kunt het maken met bloem voor alle doeleinden.)
- Smelt ondertussen de boter in een middelgrote brede pan. Verzamel het schuimige gedeelte bovenop, in een andere kom, die je kunt gebruiken in andere gerechten die je maakt. (Ik gebruikte dat deel in het kavurma-vlees voor het Eid-menu)
- Voor de siroop: voeg de suiker en het water toe aan een middelgrote pan, roer en kook. Blijf op een middelhoog vuur koken tot de laatste druppels siroop ongeveer 10-15 minuten zwaar worden. Voeg het citroensap toe, kook nog 1 minuut en zet het uit om af te koelen.
- De filodeeglagen vormgeven:
- Verander het deeg in een blok. Snijd hem doormidden en snijd elke helft in 10 kleine stukjes en vorm er balletjes van. Bestrooi rijkelijk met tarwezetmeel en dek af. Herhaal de stappen voor de andere helft van het deeg. Laat het 20 minuten rusten
- Begin met de eerste batch met een deegroller en rol het deeg met zetmeel uit tot een bord ter grootte van een dessert.
- Bedek de bovenkant van het deeg royaal met zetmeel en rol de overige 9 stukken verder uit.
- Nadat je elk stuk hebt gestapeld, rol je ze allemaal samen met de deegroller zo groot als je kunt. Het moet in ieder geval groter zijn dan je pan. Als u een rechthoekige pan gaat gebruiken, rolt u de batch dienovereenkomstig
- Het zetmeel tussen de lagen zorgt ervoor dat ze niet op magische wijze blijven kleven en dat je de stukjes van elkaar kunt scheiden. Het is niet nodig als je het voor de eerste keer doet, maar ik scheid de stukken willekeurig van tijd tot tijd tijdens het rollen (bekijk mijn video voor meer details)
De baklava in elkaar zetten
- Snijd de eerste batch van het deeg zodat het in uw bak past.
- Leg een paar gelijkmatige lagen op de bodem. Leg vervolgens de overgebleven stukjes erop. Als je de filovellen kunt scheiden, kan er meer lucht tussen de vellen komen, wat resulteert in betere lagen. Ik doe dit ook om toegang te krijgen tot deegstukken.
- Leg de pistachenoten gelijkmatig in het midden en herhaal de stappen met de tweede batch.
- Traditioneel snijden we deze baklava in driehoekjes of zoals we in het Turks zeggen “Havuç (wortel)” vorm. Als u een rechthoekige of vierkante pan gebruikt, kunt u deze gerust in driehoeken of vierkanten snijden. Laat me opmerken dat de gebruikelijke vorm voor Turkse pistachebaklava rechthoekig is in snoepwinkels
- Giet de bijna hete, geklaarde boter over de baklava die je met een lepel gelijkmatig hebt gesneden. Bak in een voorverwarmde oven van 170°C gedurende 20 minuten. Verlaag de temperatuur tot 160C en bak nog ongeveer 30-40 minuten tot de boven- en onderkant goudbruin zijn
Baklava en de siroop
- Warme siroop over hete pistache baklava gieten
- Verwarm de siroop als deze is afgekoeld tijdens het bakken van de baklava. Giet de warme siroop over de hete baklava. Laat het 1-2 uur rusten. Strooi er gemalen pistachenoten over en serveer met Turkse thee of koffie.