De marokkanse keuken, een zeer rijke en gevarieerde keuken, onderscheidt zich vaak door recepten die eenvoudig te maken zijn en toch vol van smaak zijn. Het maamoul-recept is echter niet het gemakkelijkste.
Het maken van deze kleine, met dadel gevulde koekjes is lang en vereist het gebruik van speciale maamoul-vorm, meestal houten of plastic lepels. Deze gebakjes kunnen vele vormen aannemen, omdat ze verschillen door de indrukken die de vormen achterlaten.
Ingrediënten
- Voor het deeg
- 3¼ kopjes extra fijn durumtarwemeel (of griesmeel)
- 2¼ kopjes bloem voor alle doeleinden
- 1 kopje zachte boter
- ¾ kopje poedersuiker + wat om te bestuiven
- 1½ theelepel bakpoeder
- ¼ kopje melk
- ¼ kopje oranjebloesemwater, rozenwater of een mengsel van beide
- Voor de vulling
- 8 Oz. datum plakken
- 3 eetlepels grof gemalen geroosterde walnoten
- 5 eetlepels grof gemalen geroosterde pistachenoten
- 3 eetlepels grof gemalen geroosterde amandelen
Bereidingswijze
Vulling
- Meng alle ingrediënten samen of scheid alle gedroogde vruchten en meng ze allemaal met dadelpasta.
Deeg
- Doe het extra fijne griesmeel, de bloem, de poedersuiker, de zachte boter en het bakpoeder in een grote kom. Meng goed tot een deeg dat aanvoelt als zand.
- Voeg de melk toe en daarna de benodigde hoeveelheid oranjebloesemwater en/of rozenwater. Vorm een bal van deeg. Het moet glad zijn, niet plakkerig.
- Dek het deeg af met plasticfolie en laat het 1 uur op kamertemperatuur staan.
- Vorm balletjes van ongeveer 15 g.
- Vul elke bal deeg met de dadel en noten. Rol de bal zodat de vulling volledig bedekt is met deeg.
- Vorm de balletjes met behulp van een maamoulvorm. Doe het deeg in de maamoul-vorm en pak het goed in, draai de vorm om en geef een snelle tik om uit de vorm te halen.
- Leg de maamoul op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 15-20 minuten. Gebakjes moeten wit blijven.
- Als je ze uit de oven haalt, bestrooi ze met poedersuiker.
- Maamoul is acht dagen houdbaar in een luchtdichte verpakking.