Ash-e-Jo (of Ach-é djou) is een Iraanse soep gemaakt van gerst (en eventueel andere peulvruchten), wortelen, kruiden en bechamel. Dit is een heerlijke, gezonde en voedzame soep die perfect is voor de winter! Jo betekent simpelweg “gerst” in het Perzisch.
Het geheim van de van Ash-e-Jow is de toevoeging van een bechamelsaus die het geheel zijn zachtheid geeft. Gerst wordt van nature dikker bij het koken van soep. U kunt uw gerst van tevoren koken, hij blijft enkele dagen goed in de koelkast en enkele maanden in de vriezer!
Benodigdheden
- 2 Sjalotten fijngesneden
- 1 el Boter
- 450g Gerst
- 1 of 2 naar smaak Geschilde en geraspte wortel
- 3 kopjes Groente- of kippenbouillon de poulet ou de légumes
- 1 theelepel Kurkuma
- 1 theelepel komijn
- 3 theelepels zout en peper
- VOOR DE BECHAMELSAUS:
- 2 eetlepels zachte boter
- 2 eetlepels Meel
- 2 kopjes Melk
- 2 eetlepels Citroensap
- 2 eetlepels Fijngehakte verse peterselie
- 1 theelepel Zereshk (berberis)
BEREIDINGSWIJZE
Verhit de boter in een pan of grote pan. Voeg de in blokjes gesneden sjalotten toe en fruit tot ze glazig zijn. Voeg komijn en kurkuma toe.
Voeg de eerder gekookte gerst en 3 kopjes kippenbouillon toe en breng het mengsel aan de kook. Dek de pan af en laat 30 minuten sudderen op middelhoog vuur of tot het ingedikt is. Voeg de geraspte wortel, een extra kopje kippenbouillon en peper en zout toe. Breng aan de kook en laat nog 20 minuten sudderen, tot het ingedikt is; houd je Ashe-e-Jo op het fornuis op middelhoog vuur.
BEREIDING VAN DE BECHAMELSAUS
Verhit 2 eetlepels boter in een kleine steelpan en voeg 2 eetlepels bloem toe. Roer 2 minuten tot de bloem een gouden kleur heeft.
Voeg een kopje melk toe en klop constant met een garde op middelhoog vuur tot de bechamelsaus dikker wordt. Voeg nog een kopje melk toe, verwarm tot het mengsel heet is maar niet kookt.
BECHAMELSAUS TOEVOEGEN AAN JE ASH-E-JO
Breng de soep op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerend de hete bechamelsaus toe.
Zet het vuur laag en kook de Ashe Jow onafgedekt gedurende 10 minuten of tot de soep dikker wordt. Roer regelmatig.
Voeg het citroensap toe en neem de soep van het vuur. Hak wat peterselie fijn en voeg toe.
Ziezo, je gerstesoep is klaar! Aarzel niet om berberis toe te voegen en bij het serveren vergezeld te gaan van een goed lavashbrood.
Eet smakelijk !