Sfenj is een beignetachtige Marokkaanse donut gemaakt van een plakkerig, ongezoet gezuurd deeg. Als het eenmaal is gerezen, worden handenvol deeg in ringen gevormd en gefrituurd tot ze goudbruin en krokant zijn met een taaie, donzige binnenkant. Je kunt met suiker bestuiven, als je wilt, of gewoon eten zoals het is. Ze kunnen worden geserveerd voor het ontbijt of tijdens de thee; Marokkaanse muntthee is de typische drank bij uitstek om van te genieten met de donuts.
In Marokko wordt de taak om sfenj te maken meestal overgelaten aan straatverkopers die je bestelling ter plekke koken, waarbij ze vaak spiesjes gebruiken om de vers gemaakte sfenj uit de olie te halen en er een paar samenbinden met een “lint” van palmblad. Voor een extra krokante textuur vragen sommige klanten om de gekookte donuts plat te drukken of te verbrijzelen en terug in de olie te doen voor een tweede frituurbeurt.
Ingrediënten
- 2 theelepels actieve droge gist
- 1 1/4 warme kopjes water, verdeeld
- 3 kopjes bloem voor alle doeleinden
- 1 theelepel zout
- Plantaardige olie, om te frituren
- Kristalsuiker of banketbakkerssuiker, optioneel
Bereidingswijze
- Los in een kleine kom de gist op in 1/4 kopje warm water en laat 10 of 15 minuten rijzen.
- Meng in een grote kom de bloem met het zout en het resterende 1 kopje warm water. Voeg het gistmengsel toe en roer krachtig met je hand of een zware houten lepel tot een gladde massa. Het deeg moet te plakkerig zijn om te kneden of te vormen, bijna als een dik beslag.
- Bedek de kom met een handdoek en laat het deeg 3 tot 4 uur rijzen, tot het dubbel of driedubbel is.
- Verhit in een brede, diepe pan 2 tot 3 inch plantaardige olie op middelhoog vuur tot het heet is.
- Zet een kom water neer. Dompel je handen in het water en trek dan een stuk deeg af ter grootte van een kleine pruim. Gebruik je vingers om een gat in de deegbal te maken, rek het gat wijd uit om een ring te maken en plaats het deeg in de hete olie.
- Herhaal dit met extra porties deeg totdat je zoveel sfenj hebt toegevoegd als comfortabel in je pot past; niet overbevolken. Maak uw handen zo nodig nat om te voorkomen dat het deeg blijft plakken terwijl u ermee werkt.
- Bak de sfenj goudbruin en draai ze een of twee keer om. Verwijder de gekookte sfenj op een bord bekleed met keukenpapier om uit te lekken.
- Herhaal het vormen en bakken tot je al het deeg hebt opgebruikt.
- Maak de hete sfenj desgewenst af door te dopen in kristalsuiker of door te bestrooien met poedersuiker.
- Serveer de sfenj warm of warm met een lekker kopje munt thee