Adas Polo is een typisch Iraans recept gemaakt met rijst en linzen. In dit recept leggen we uit hoe je een heerlijke Adas Polo in Tahdig versie maakt. Je kunt het ook maken zonder Tahdig te maken, wat veel gemakkelijker is en waardoor dit recept onmogelijk te missen is!

BENODIGHEDEN

  • 2 kopjes Rijst
  • 1/2 kopje groene linzen
  • 1/4 theelepel Saffraan opgelost in 3 eetlepels heet water
  • 2 uien
  • 1 snufje kaneel
  • 1 theelepel Kurkuma
  • Olijfolie
  • 1 Aardappel
  • Zout peper

 

  • TOPPINGEN OPTIONEEL
  • Gedroogde rozijnen
  • Dadels
  • Gebakken uitjes

BEREIDINGSWIJZE

Spoel de linzen meerdere keren in koud water en giet ze dan in een pan. Voeg een kopje water toe en breng aan de kook op middelhoog vuur. Zet het vuur laag tot medium-laag en voeg dan 1 theelepel zout toe, dek af en kook ongeveer 20 minuten of tot de linzen zacht zijn en er weinig vloeistof in de pan zit. Bewaar de gekookte linzen voor later. Spoel de rijst af in koud water, week het in 3-4 kopjes water met 2 eetlepels zout. Kook vervolgens je afgespoelde rijst ongeveer tien minuten in kokend water. De rijst moet stevig zijn in het midden en zacht aan de buitenkant. Zodra je rijst gaar is, giet je hem af en spoel je hem af met koud water. Fruit de gesnipperde uien in 2 el olie op middelhoog vuur tot de uien zacht beginnen te worden, voeg de kurkuma, rozijnen, dadels, een snufje kaneel toe en roer. Bak een paar minuten lichtjes en zet opzij. Voeg een paar eetlepels plantaardige olie toe aan een grote pan. Leg met een spatel een laag gekookte rijst (of dunne plakjes aardappel) op de bodem van de pan, dan een laag gekookte linzen en dan nog een laag rijst. Herhaal het proces totdat je geen rijst en linzen meer hebt. Verdeel de saffraan verdund in water over je lagen Adas Polo. Dek de pan af en kook 10 minuten op middelhoog vuur tot de rijst rookt. Zet het vuur laag tot medium-laag en stoom de rijst nog 45-50 minuten.

Keer de pan om op een groot bord en bewonder je Tahdig Adas Polo! Je magnifieke Tahdig Adas poloshirt is klaar! Serveer het op een groot bord gegarneerd met gebakken uitjes, rozijnen en dadels. Je kunt het ook serveren met mast-o-khiar en Shirazi-salade.